Wat doet een firewall wel en niet?

IT voor Business / webshop particulieren

Wat doet een firewall wel en niet?

27/10/2022

Als zaakvoerder van je bedrijf ben je er gerust in. Je hebt een krachtige firewall laten installeren. Nu kan er niets meer gebeuren. Denk jij dit ook? Dan hebben we helaas slecht nieuws. Terwijl je jouw cybersecurity als onschendbaar ziet, sluipen hackers binnen langs de gaten in je firewall. Nietsvermoedend banen ze zich een weg in je netwerk. Je ontdekt het pas als het veel te laat is. Een firewall is uiteraard heel nuttig als eerste beschermmiddel tegen die vervelende cybercriminelen. Toch biedt deze firewall geen totale bescherming. Wat doet een firewall wel en niet? Ontdek het hier.

 

Dit doet een firewall wel

Een firewall fungeert als een muur tussen twee systemen. Bijvoorbeeld tussen netwerk en computer. Of tussen meerdere netwerken in. Deze firewall regelt het dataverkeer dat binnenkomt en buitengaat. Detecteert de firewall iets verdachts, dan houdt hij dit tegen. Zit de firewall tussen netwerk en computer, dan blijft de computer veilig. Zit hij tussen verschillende netwerken, dan gaat hij de verspreiding naar de andere netwerken tegen.

 

Dit doet een firewall niet

De firewall ziet veel, maar niet alles. Zo heeft hij weinig vat op malafide e-mails. De e-mail passeert vlotjes de firewall. Iemand let niet goed op en klikt door. En zo geraakt de kwaadaardige vis toch in je systeem. Ook wanneer inloggegevens gehackt worden komt de firewall niet tussen. Want die kan dit type aanvallen niet doorzien.

 

Hoe moet het dan wel?

De security in een bedrijf een verzameling is van meerdere security maatregelen. De firewall is een eerste stap om ongewenst internetverkeer buiten te houden, maar ook om de interne medewerkers veilig op het internet te laten surfen.

 

Daarom is een firewall heel nuttig, zeker als eerste filter om vreemde zaken tegen te houden. Zie jouw firewall als een onderdeel van je cybersecurity. Vul dit aan met andere software die de gaten in je firewall dichten. Zoals een antivirus. Overleg dus heel goed met je IT-partner om je zo goed mogelijk te beschermen tegen cybercriminelen. Laat bijvoorbeeld een pentest uitvoeren om te weten waar de lekken in je systeem zitten. En kies dan de beste beveiliging om alle lekken te dichten. Zie dit niet als een eenmalig iets. Hackers vinden altijd wel iets nieuws uit om in te breken. Werk je beveiliging regelmatig bij voor de beste bescherming.

 

Neem contact op met Alfa Solutions voor je firewall en andere bescherming.