Stel de cybersecurity van je bedrijf op de proef met de pentest

IT voor Business / webshop particulieren

Stel de cybersecurity van je bedrijf op de proef met de pentest

14/10/2022

Aanval is de beste verdediging. Want een aanval leert je waar je faalt. Dat geldt ook voor je IT-systeem. Stel de cybersecurity van je bedrijf op de proef met de pentest. Deze test houdt in dat je je eigen systeem laat aanvallen om de gaten bloot te leggen. Door een gekwalificeerd team met goede bedoelingen uiteraard. Ontdek hier hoe zo’n pentest in elkaar zit.

 

Wat is een pentest?


Pentest is de afgekorte versie van penetratietest. Een gespecialiseerd team gaat alles proberen om in jouw netwerk en data binnen te dringen. Dit team is het zogenaamde red team. Je hebt ongetwijfeld al heel wat maatregelen genomen om cybercriminelen tegen te houden. Denk aan een antivirus of een firewall. De specialisten die dit allemaal voor je regelen zijn je blue team. Heb je zelf een blue team in je bedrijf? Of besteed je dit uit aan een externe partner? Dat maakt helemaal niet uit. In beide gevallen is een pentest sterk aanbevolen. Want hoe kan je blue team helemaal zeker zijn dat hun systeem waterdicht is? Inderdaad. Door ook eens te doen wat je echt niet wil meemaken. Een aanval. Beter om dit ineens te vragen aan een veilig team dan de lekken te ontdekken door ongewenste bezoekers. Elk bedrijf, hoe klein of hoe groot ook, heeft belang bij een pentest. Want een veilige online aanwezigheid is een must om zonder hindernissen verder te werken.

 

Hoe begin je aan een pentest?


Het is niet de bedoeling om de pentest zonder enige voorbereiding aan te vangen. Dan kruipt er massa’s tijd in zaken die achteraf gezien niet nodig waren. Ga hier doordacht mee om. Voor je een pentest aanvraagt leg je even het systeem en de werking van je bedrijf onder de loep. Hoe ziet het scenario eruit als er effectief iemand tot in het diepste van je data doorbreekt? Wat zijn de gevolgen?
Maak volgende bedenkingen.

  • Welke beveiliging gebruik je nu al?
  • Welke data, bestanden of programma’s zijn absoluut essentieel om een goede werking van je bedrijf te garanderen?
  • Wat als bepaalde online diensten door een aanval offline gaan? Welke impact zou dit hebben op je bedrijf?
  • Zijn jouw medewerkers voldoende alert voor pogingen tot cyberaanvallen? Letten ze wel goed op vooraleer ze een mail openen?
  • Gebruikt iedereen in je bedrijf alle faciliteiten om de systemen te beveiligen? Ben je zeker dat er niemand iets uitgezet heeft?

Hoe beter je dit allemaal voorbereidt, hoe gerichter de pentest zal verlopen. De test zal zo een pak efficiënter en sneller zijn. 

 

Wat na de pentest?


Je kent nu de lekken in je cybersecurity. Schakel je blue team in om deze lekken te dichten. En leg regelmatige tijdstippen vast om dit te herhalen. Want de snelheid van de veranderende technologie is ongelooflijk. En de hackers zijn hier haast even snel in mee. Met een frequente pentest ben jij deze criminelen een stap voor.
 

Helemaal onafhankelijk


Wist je dat we bij Alfa Solutions bewust kiezen voor een onafhankelijke partner om de pentest bij jou te komen uitvoeren? Zo kan jij ervan op aan dat het onafhankelijk advies het beste advies is in functie van de cyberveiligheid van je bedrijf.

 

Contacteer Alfa Solutions voor een pentest in jouw bedrijf.