Windows 11 ziet het daglicht I Blog I Alfa Solutions

IT voor Business / webshop particulieren

Windows 11 ziet het daglicht

08/07/2021

De nieuwe versie van Windows krijgt het daglicht te zien. Voor de officiële upgrade van de Windows-10 gebruikers is het nog tot eind dit jaar wachten, maar we weten toch al heel wat ondertussen. De ondersteuning voor Windows 10 stopt dan ook op 14 oktober 2025.

 

“Door de coronacrisis is de computer naast een werktool ook iets persoonlijks geworden. Dit heeft ons geïnspireerd bij het bouwen van de nieuwe generatie." Panos Panay (Chief Product Officer Windows bij Microsoft) spreekt over de ‘vertrouwde plek’.

 

 

Nieuwe generatie

Microsoft noemt het officieel de ‘volgende generatie van Windows’. Ten opzichte van Windows 10 krijgt het besturingssysteem onder andere een gewijzigd startmenu, een centraal gepositioneerde taakbalk en is Microsoft Teams volledig geïntegreerd.

 

 

 

 

Microsoft laat duidelijk blijken dat de navigatie - toch ergens een pijnpunt geweest voor Windows - nu nog vlotter en intuïtiever zal verlopen. Je kan de verschillende openstaande vensters beter op het scherm ordenen met de Microsoft Snap Layouts. Moet je snel even weg, dan onthoudt je computer welke schermen er open staan. Met Snap Groups is via de taakbalk te zien welke vensters gegroepeerd zijn in een enkele weergave.

 

 

 

 

Totale integratie Microsoft Teams

Uiteraard moet Skype plaatsmaken voor Microsoft Teams die nu standaard op de taakbalk wordt geplaatst. Je hoeft het dus niet meer apart te downloaden. Hiermee wordt de videoconferentie-app nu ook volledig naar particulier gebruik gericht en komt het niet enkel meer in zakelijke sferen voor. Ze hopen vast zo het succes van Zoom bij private gesprekken te overmeesteren. Vanuit de taakbalk kan je intuïtief Teams gesprekken beheren, en dus ook Teams-gebruikers muten en in een enkele klik presentaties starten.

 

 

Design

Op vlak van design, zijn de hoeken van de schermen nu afgerond en worden er een reeks nieuwe pictogrammen geïntegreerd. Het Windows-logo werd verder vereenvoudigd tot een vierkant venster en ook het startgeluid werd vernieuwd. It’s all about the looks.

 

 

Apps downloaden

Met Windows 11 krijg je de mogelijkheid om Android-apps te downloaden via de Amazon Appstore, geïntegreerd in de Microsoft Store. Je zal dus bvb. TikTok-filmpjes kunnen bekijken op je notebook. Een belangrijk punt is dat Microsoft de ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om hun inkomsten volledig te behouden. Zo willen ze meer ontwikkelaars naar hun app winkel trekken, want Microsoft is nog een ferme achterkomer op dat vlak in vergelijking met Apple (App Store) en Google (Google Play Store). Als reactie op die laatste twee wil Microsoft zich ook positioneren als een ‘open systeem’, zodat je je verschillende apparaten heel eenvoudig kan verbinden met elkaar en je niet enkel in het ‘eigen wereldje’ van de leverancier hoeft te blijven.

 

 

 

 

 

Systeemvereisten

Wie naar Windows 11 wil upgraden moet in theorie een toestel hebben die aan enkele systeemvereisten voldoet. De upgrade vereist minimaal een 8e generatie Intel Core-processor of AMD Ryzen 2000 of hoger. Het moet daarbij een 64-bits chip zijn, daarom vallen oudere generaties uit de boot. Het ondersteunt ook alle Qualcomm-processors vanaf Snapdragon 850. In de praktijk is het niet zó strikt.

 

Op vrijwel elke moderne pc zal je Windows 11 kunnen draaien. Veel van de gecommuniceerde systeemeisen die je leest, zijn dan ook niet specifiek bedoeld voor consumenten, maar voor fabrikanten van computers. Een computer die met Windows 11 wordt verkocht, zal moeten voldoen aan de eisen die Microsoft stelt. De eisen voor compatibiliteit met Windows 11 voor consumenten zijn veel minder streng. Geen paniek dus en uitkijken naar die ‘volgende generatie Windows’.