Telefonische Microsoft fraude I Zo gaan ze te werk

IT voor Business / webshop particulieren

Telefonische Microsoft fraude

13/06/2018

De plaag waarbij fraudeurs zich voordoen als Engelstalige Microsoft medewerkers is nog steeds niet van de baan. Onthoud: "Microsoft belt nooit op!"

 

Wat is er aan de hand?

 

Via telefoon proberen fraudeurs uw persoonlijke gegevens te ontfutselen. Ze zeggen dat er problemen zijn met uw computer en bieden aan om dit op te lossen vanop afstand. Ze vragen u om naar een specifieke website te surfen en software te downloaden waarmee ze uw computer kunnen overnemen.

 

"onthoud: Microsoft belt nooit op"

 

Wanneer dat gebeurd is, tonen ze enkele pop-ups met zogenaamde technische problemen om u ervan te overhalen dat er wel degelijk iets aan de hand is. Om dit zogenaamd op te lossen, raden ze u aan om software bij hen aan te kopen die uw computer beter beveiligt. Het doel ervan is net het tegenovergestelde. Die hackerssoftware zorgt er immers voor dat ze op een later tijdstip opnieuw in uw computer kunnen inbreken.

 

Om tot de aankoop van die software over te gaan, loodsen de oplichters u doorheen verschillende betalingsstappen waarbij uw bankkaartnummer en de berekende codes van uw kaartlezer worden gevraagd. Uiteraard kunnen de oplichters hiermee overschrijvingen doen in uw naam en zelfs op verschillende platformen.

 

Vanaf dat moment hebben ze de touwtjes in handen en zijn de overgeschreven betalingen veel hoger dan wat afgesproken werd. En jammer genoeg blijft het door die aangekochte frauduleuze software niet bij één keer.

 

Hoe kan ik me hiertegen beschermen?

 

  • Ga in eerste plaats NOOIT in op telefonische aanvragen om overnamesoftware te installeren.

 

  • Microsoft (of Windows) belt NOOIT ongevraagd op. Als er zich iemand voordoet als een werknemer van één van deze bedrijven, hang dan meteen op!

 

  • De kaartlezer geeft ook informatie prijs. Het getal dat gevraagd wordt in te geven, is gelijk aan het bedrag dat overschreven wordt. Als dit getal hoger ligt, is er iets mis, ook al zeggen de oplichters van niet.

 

  • Geef in het algemeen nooit je kaartnummer en de codes van je kaartlezer door aan anderen. Zoals je bij een betaling wel merkt, geeft dit een directe toegang tot uw betalingsmachtigingen.

 

Denk je slachtoffer te zijn geweest van internetfraude? 

Breng je bank en de politie meteen op de hoogte.

 

Heb je vragen over de bescherming van je computer?

Contacteer ons.