ISDN op de schop en VoIP aan de top I Telecom I Alfa Solutions

IT voor Business / webshop particulieren

Telecom: ISDN op de schop en VoIP aan de top

25/06/2021

Het is al een hele tijd bekend dat het gebruik van Integrated Services Digital Netwerk of ISDN voor telefonie steeds verder afgebouwd werd, met een ‘officieel opgeven’ in 2019. Maar 2021 is nu hét jaar dat ISDN wel degelijk en definitief verdwijnt. Ons salesteam krijgt dan ook meer en meer dringende aanvragen binnen voor een vlotte overstap naar een moderner systeem. Wat moet je weten?

 

 

Waarom ISDN?

 

Een ISDN-telefoonlijn was in de jaren ’90 zeer populair. Hiermee kon je tegelijkertijd bellen en surfen, wat met een analoge verbinding toen niet mogelijk was. Iets wat we vandaag ons amper nog kunnen voorstellen. Omdat er ook meerdere telefoontoestellen op aangesloten konden worden, kozen veel bedrijven voor deze optie.

 

 

Waarom stopgezet?

 

Sinds ‘the late nineties’ zijn mensen beginnen surfen met een veel krachtigere ADSL- of kabelverbinding. Wat ook de weg vrijmaakte voor wat momenteel de norm is; bellen via het internet of Voice over IP (VoIP). De ISDN-lijnen zijn er nog, maar het onderhoud ervan is te duur geworden voor die kleine groep bedrijven die het wél nog gebruikt. Er is al lang geen particulier gebruik meer, maar bij professionals komt dit wel nog voor.

 

 

Een investering met langetermijnsvoordelen

 

Bij de overstap wordt heel wat hardware – de klassieke telefoon op het bureau – overbodig, en moet er dus geïnvesteerd worden in nieuwe hardware, wat dan eerder headsets en deskphones zullen zijn. Een stap die moet gezet worden, maar daar staat tegenover dat de variabele kosten lager zullen uitvallen en de vaste abonnementskosten overzichtelijker zijn. Daarenboven is bellen via het internet met VoIP véél goedkoper – tot wel 60% en soms zelfs 80%(!) - en is de geluidskwaliteit een stuk beter en dat bij telefoongesprekken die zich uitrekken over heel de wereld. De kost die de vernieuwing met zich meebrengt wordt na een redelijke termijn dus echt wel terugverdiend.

 

 

VoIP is stukken flexibeler

 

De IP communicatiesoftware bestaat uit diverse onderdelen, waaronder een telefooncentrale. In ISDN-tijden functioneerde deze centrale als schakel tussen vaste telefoons en het landelijk netwerk. Met de komst van VoIP is hier niet veel aan veranderd: ook VoIP-signalen moeten gereguleerd worden maar die zijn stukken flexibeler dan dat de ISDN-technologie toestond. Centrales kunnen zowel in de cloud als op een server on-premise gehost worden.

 

Met Voice over IP kan je zowel telefoneren, als een live chat onderhouden, geïntegreerde videogesprekken aangaan, zelfs webconferenties en meer. En dit allemaal ook via de mobiele apps. Je bent dus overal en altijd bereikbaar. Maar dat hoeft ook niet, via de vele instellingen kies je zelf je schema, configureer daarbij je wachtrijfuncties én analyseer de belstatistieken.

 

 

Veelgestelde vragen over voip

 

Is bellen over het internet wel betrouwbaar en stabiel?

 

Ja, VoIP is even goed als de ISDN verbinding van vroeger. Stel dat je internet dan toch eens zou uitvallen, blijf je steeds bereikbaar doordat de inkomende oproepen automatisch doorgeschakeld worden naar de mobiele telefoonnummers met 4G. Daarbij is het even betrouwbaar, het is niet zo – doordat het bellen over het internet is – dat hackers hierdoor je gesprekken kunnen afluisteren.

 

 

Is VoIP niet nog té nieuw waardoor er nog veel verbetermarge is?

 

Nee, deze manier van telefoneren bestaat al meer dan 15 jaar en is zijn kinderschoenen al lang voorbijgegroeid. Het is een professionele manier van communicatie en de reden waarom ISDN eruit is gefaseerd is ook effectief omdat de voordelen tegenover bellen over het netwerk gewoonweg immens zijn.

 

 

Biedt VoIP wel een goede audiokwaliteit?

 

Zeker! Het is net beter dan bij de ISDN-lijn. De internetverbinding dient uiteraard wel stabiel te zijn, maar dat is ook zo bij de meeste firma’s in België. In combinatie met goede hardware zoals een SNOM deskphone of EPOS headset kan het daarbij niet beter in 2021.

 

 

Conclusie

 

Voice over IP is goedkoper, veelzijdiger én flexibeler. We vragen ons soms af; waarom zou je eigenlijk niét overstappen?

 

Meer over dé telecommunicatie van vandaag? Bekijk hier ons totaalaanbod voor Voice over IP. We adviseren daarbij met plezier!