Migreren van Cloud naar on-premise? 5 vragen die helpen te beslissen.

IT voor Business / webshop particulieren

Migreren van Cloud naar on-premise? 5 vragen die helpen te beslissen

24/02/2021

Bedrijven blijken opmerkelijke voordelen te ondervinden bij het verplaatsen van workloads uit de Cloud, naar een on-premise installatie. Is dit werkelijk een goede zet voor KMO’s?

 

We zien al even use cases passeren van bedrijven die cloud-based workloads repatriëren. Ze herkalibreren niet enkel hun gebruik van de openbare cloud, maar migreren ook daadwerkelijk Cloud gebaseerde apps naar het datacenter. De "unclouding"-trend is effectief iets om sceptisch over te zijn, maar enkele internationale rapporten staven de meerwaarde voor sommige bedrijven.

 

Dit biedt zeker stof tot nadenken. Het suggereert dat bedrijven een meer geavanceerde benadering hanteren om te beslissen waar de werkdruk moet komen te liggen. Dit is uiteraard geen doodsteek voor de public cloud, die nog steeds van vitaal belang is voor de meeste moderne bedrijven. Daarbij betekent dit niet dat we een heropleving zullen zien van gigantische datacenters die zich over de hele verdieping uitstrekken. Maar het is duidelijk dat organisaties zich realiseren dat ze - om het meeste uit hun IT-infrastructuur te halen - flexibele platformen nodig hebben die hen de beste prestaties, beheer en veerkracht bieden voor hun vele uiteenlopende workloads.

 

In de Cloud of on-premise? Dat is de vraag.

 

De meeste KMO’s hebben minstens een aantal apps en data in de Cloud staan. Als dit bij uw bedrijf ook zo is, vraagt ​​u zich misschien af ​​of u uw omgeving misschien beter migreert naar een lokale infrastructuur. Voor elk onderneming is zoiets wikken en wegen. Hiervoor is het onder de arm nemen van een IT partner uiteraard ideaal, die met alle vakkennis kan helpen die keuze te maken.

 

 

Hier alvast 5 vragen om u te helpen beslissen:

 

1. Wat is de kostprijs van deze migratie?

 

Het is over het algemeen gratis om gegevens in de cloud te plaatsen, maar het er weer uithalen brengt meestal kosten met zich mee. En dat feit wordt gemakkelijk over het hoofd te zien. NASA bijvoorbeeld, had hier even niet aan gedacht bij het opzetten van een gegevensopslag van 247 petabyte op AWS (volgens een artikel in computing.com), totdat de kosten beschamend aan het licht kwamen in een audit. Vanzelfsprekend zal geen enkele KMO honderden petabytes aan data in de Cloud lanceren. Maar als u big data-systemen of veel opslagintensieve projecten uitvoert, kan dit oplopen - waarschijnlijk niet enorm, maar genoeg om een ​​onaangename verrassing op uw rekening te zien verschijnen.

 

 

2. Kan mijn bedrijf zich het beheer en onderhoud van een on-premise infrastructuur veroorloven?

 

Er komt heel wat bij kijken, bij het beheren en onderhouden van een eigen grotere IT infrastructuur. Iemand met een verdiepende IT kennis is daarbij noodzakelijk. Het komt minder vaak voor dat kleinere bedrijven een uitgebreide server installatie beheren, en het is kenmerkend dat werknemers binnen een KMO vaak te weinig IT expertise hebben om zelfs een bescheidener IT infrastructuur op locatie te beheren. Daarom is het bemoedigend dat er tekenen zijn dat moderne ‘on-prem computing’ het IT-beheer daadwerkelijk kan vereenvoudigen. Er werd opgemerkt dat ‘on-premise organisaties’ minder rapporteren dat ze onder druk staan door toenemende complexiteit dan hun public cloud-collega’s. Dit betekent dus dat - in de praktijk - de IT infrastructuur op locatie de beheerlast verlicht en de complexiteit verlaagt.

 

 

3. Hoeveel snelheid heb ik nodig?

 

Performantie vereisten worden alsmaar belangrijker naarmate uw bedrijf groeit. Het is mogelijk dat Cloud services niet langer voldoen aan de normen en essentiële applicaties binnen uw bedrijf. Met name voor apps die niet geoptimaliseerd zijn voor de Cloud. Back-ups in de Cloud kunnen er dan ook iets langer over doen om u aan de slag te krijgen dan bij een lokale back-up oplossing.

Als u nu - of in de toekomst - van plan bent om het Internet of Things of Edge Computing te implementeren in uw bedrijf, is een on-premise oplossing uw beste keuze voor de nodige prestatiekracht.

 

 

4. Is dit het juiste moment om hybride IT te omarmen?

 

De keuze voor Cloud of on-premise kan gemaakt zijn om redenen die meer te maken hebben met de geschiedenis en cultuur van uw bedrijf dan met de huidige behoeften. Snelgroeiende organisaties hebben misschien gewoon geen tijd gehad om er veel over na te denken. Een ouder bedrijf daarentegen is misschien begonnen met een grote investering in een on-premise infrastructuur en is op dat pad gebleven. En een jong bedrijf is vanaf de startfase misschien meteen naar de Cloud gesprongen. In welke levensfase bevindt uw bedrijf zich?

 

Deze historische benadering heeft misschien tot nu zijn doel gediend, maar op langere termijn zal een flexibelere strategie betere resultaten opleveren. Het hybride IT-model wint snel aan terrein in het KMO segment, evenals in grotere organisaties, en zal waarschijnlijk dominant blijven in de voorzienbare toekomst. Het is een dynamische 'best-of-both-worlds'-combinatie waarmee u snel bronnen kunt gebruiken wanneer u ze nodig heeft, maar bedrijfskritieke gegevens en apps achter de firewall kunt houden. Als uw strategie sterk Cloud georiënteerd is geweest, is dit misschien een goed moment om te overwegen om een ​​aantal workloads in een evenwichtiger platform te brengen dat uw bedrijf tot ver in de toekomst van dienst zal zijn.

 

 

5. Zal dit me helpen de naleving van regelgeving te vereenvoudigen?

 

Naarmate uw bedrijf zich uitbreidt naar nieuwe markten en rechtsgebieden, kan naleving van de vertrouwelijkheidsvereisten voor gegevens steeds zorgwekkender worden als u geen volledige controle heeft over waar de gegevens zich bevinden. De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU is een sterk voorbeeld van de groeiende wetgevende belangstelling van overheden voor bedrijfsgegevens, en het zal niet het laatste zijn. Een duidelijk overzicht van uw databeheer zal dus helpen deze regelgeving te handhaven.

 

 

Wat de antwoorden op deze vragen voor úw bedrijf ook zijn, het Alfa Solutions team kan een gewichtig voorstel op papier zetten. Volledig op maat van uw behoeften.