Maak van jouw medewerkers echte bewakers binnen je cybersecurity - Alfa solutions

IT voor Business / webshop particulieren

Maak van jouw medewerkers echte bewakers binnen je cybersecurity

21/11/2023

Cybercriminelen misbruiken de kracht van AI

Phishing mails onmiddellijk herkennen door de onsamenhangende zinsbouw en foute woordenschat? Ook dat is volledig verleden tijd. AI is door iedereen inzetbaar en genereert in luttele seconden perfect verwoorde phishing mails. Een momentje van onoplettendheid en het is prijs. Zeker als de mail gaat over een project waar je net mee bezig ben of verzonden wordt door het adres van je collega of leidinggevende. Ja, echt. Zo gewiekst zijn ze. We zetten even de verschillende types phishing mails op een rijtje, van vlot te herkennen tot nauwelijks te herkennen:

 

 1. De massa-phishing berichten: we konden jouw pakket niet afleveren, je hebt een nieuw bericht in je e-box,…
   
 2. Phishing mails die lijken te komen van de topmanagers van het bedrijf.
   
 3. Mails die openbaar gekende informatie over je bedrijf bevatten.
   
 4. Mails die gericht zijn op specifieke afdelingen of functies in je bedrijf, vaak uit naam van een directe collega of leidinggevende. Door de persoonlijke aard van deze berichten wordt het al extra moeilijk om de malafide insteek te herkennen.
   
 5. Mails van zakelijke contacten, zoals klanten of leveranciers.
   
 6. De account van je collega is gehackt. Nu krijg je een antwoord op een eerdere mail in je bus, al is die niet door je collega verzonden.
   
 7. De hackers weten perfect waar je op dit moment mee bezig bent. Je krijgt een persoonlijke mail in je mailbox met insiders informatie over dat specifieke project.

Het is zo belangrijk dat iedereen beseft hoe geavanceerd phishing mails kunnen zijn. Elke mail met een kritisch en vooral getraind oog bekijken is de boodschap.

 

9 tips om van jouw medewerkers een sterke schakel in je cybersecurity te maken

 

 1. Erken de Cruciale Rol van Medewerkers: Begrijp dat uw medewerkers vaak de eerste verdedigingslinie zijn tegen cyberaanvallen. Veel beveiligingsincidenten ontstaan door menselijke fouten, dus het is essentieel dat uw team goed getraind is.
   
 2. Alles start bij bewustzijn

 

 1. Zet in op Kwalitatieve Training: Investeer in uitgebreide trainingen. Een combinatie van online cursussen met actieve begeleiding zorgt ervoor dat uw medewerkers de informatie beter opnemen en toepassen.
   
 2. Herhaal en Update Trainingen: Regelmatige herhaling en bijwerking van de trainingsstof houden de kennis van uw team actueel en diep geworteld. Veranderingen in cyberdreigingen zijn constant, en uw team moet op de hoogte blijven.
   
 3. Gebruik Data om Vooruitgang te Meten: Implementeer systemen zoals de Employee Security Index om de vooruitgang van uw medewerkers te volgen. Dit biedt concrete doelen en maakt successen zichtbaar.
   
 4. Personaliseer de Training: Pas de training aan de specifieke rollen en risico's van uw medewerkers aan. Gebruik digitale platforms om dit proces efficiënt en effectief te maken.
   
 5. Integreer Praktische Oefeningen: Gebruik realistische simulaties, zoals phishing-tests, om medewerkers te leren dreigingen te herkennen. Dit verhoogt het bewustzijn en de reactiesnelheid in echte situaties.
   
 6. Verhoog Engagement: Geef medewerkers toegang tot een persoonlijk dashboard met tutorials, video's en progressiemetingen. Dit verhoogt hun betrokkenheid en maakt de training interessanter en relevanter.
   
 7. Zie Medewerkers als Bondgenoten: Beschouw uw team niet als een risicofactor, maar als een waardevolle bondgenoot in uw cybersecuritystrategie.

Door deze stappen te volgen, bouwt u niet alleen een sterkere cyberverdediging op, maar creëert u ook een cultuur van cybersecurity-bewustzijn binnen uw organisatie. Dit is een cruciale stap in het beschermen van uw bedrijf tegen de steeds veranderende dreigingen van cybercriminaliteit.