Let op voor corona phishing via e-mail !

IT voor Business / webshop particulieren

Let op voor corona phishing

16/03/2020

Cybercriminelen maken momenteel gebruik van de coronacrisis om frauduleuze e-mails met zogezegd belangrijk nieuws en aanbevelingen te versturen.

 

Zogezegd een officiële instantie

Ze doen zich voor als officiële instanties zoals de overheidsdienst, een ziekenhuis of de Wereldgezondheidsorganisatie, en sturen e-mails met links door om uw data te hacken.

 

De onderwerpregels zijn aanlokkelijk want deze bevatten zinnen zoals ‘Is het coronavirus in uw stad?’ of ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen corona’. In die e-mails zitten dan links naar een zogezegd informatief bestand of nieuwsbericht.

 

Het coronavirus is momenteel een erg emotioneel onderwerp en mensen zijn geneigd om er zoveel mogelijk van te willen weten. Daarom zijn we op dit moment vatbaarder om meteen, zonder nadenken, een link of bijlage te openen. Ook via sms-berichten of Whatsapp worden frauduleuze links gestuurd. Blijf dus steeds alert !

 

Het federale Computer Emergency Response Team (CERT) krijgt een exponentieel aantal meldingen binnen van phishingpogingen rond het coronavirus. Dat werd vernomen bij de operationele dienst van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Er werden dan ook al een reeks phishingsites geblokkeerd, maar zeker niet allemaal.

 

 

Zogezegd uw werkgever

Daarnaast doen cybercriminelen zich soms ook voor als uw werkgever. Heel wat mensen werken nu van thuis en hebben dus ook van op afstand toegang nodig tot bedrijfsdocumenten. In naam van de ‘directie’ sturen ze dan een link naar het zogezegde ‘intranet’ waar de documenten beschikbaar zouden zijn.

 

Klik zeker niet op deze links want dan krijgen ze bij het ‘inloggen’ uw gegevens in handen.

 

Heeft u vragen of twijfelt u of u gehackt bent? Aarzel dan niet om ons te contacteren: business@alfasolutions.be