Langere levertijden in IT door coronavirus

IT voor Business / webshop particulieren

Langere levertijden door coronavirus

03/03/2020

De uitbraak van COVID-19, het virus uit de Coronafamilie dat naast China ondertussen bijna de hele wereld teistert, veroorzaakt nu ook flinke gevolgen voor de IT-industrie. En dat gaat de volgende maanden enkel maar toenemen. We ondervinden nu reeds leveringsproblemen van verschillende IT producten, met name toestellen met LCD panelen zoals TV’s en computers.

 

Wuhan, de stad waar het virus uitbrak, is ook de thuisbasis van vijf displaypaneelfabrieken die LCD- en OLED-panelen produceren. Als gevolg van het virus zullen de fabrieken moeite hebben om de productie vlot te onderhouden. Men voorspelt momenteel een daling van 10% à 20% in de LCD-output van China in februari-maart. Wetende dat dit land verantwoordelijk voor meer dan de helft van de beeldschermproductie in de wereld.

 

Tekorten en blokkeringen

De fabrieken worden geconfronteerd met zowel arbeidstekorten als tekorten in belangrijke componenten. Dit door de opgelegde restricties om de besmettingsverspreiding in te perken. Een productiedaling is daarom op korte termijn onvermijdelijk.

 

Naast de productiebeperkingen, is ook het vrachtvervoer vanuit China sterk verminderd. Grote containerschepen met bulkgoederen en ook de vrachtstromen via luchtvaart vanuit China liggen zo goed als stil.

 

Problemen bij verscheidene IT producten

TrendForce verwacht dat ook de levering van smartspeakers, smartwatches, televisies, monitoren en laptops stroef gaat verlopen de komende maanden. Er zijn nu al tekorten aan accu's, laptopscharnieren en secundaire printplaatjes (dochterborden).

 

Daarnaast vindt ongeveer een kwart van de wereldproductie van glasvezel plaats rond de Chinese stad Wuhan. De aanleg van onder meer 5G-netwerken komt daarom ook in de problemen.

 

En dan hebben we ook nog de productie en levering van smartphones dat met de gevolgen te kampen krijgt. Apple gaf reeds een omzetwaarschuwing. De productie van smartphones is arbeidsintensief en veel van de smartphoneproducenten laten de assemblage uitvoeren in China.

 

Gevolgen voor de consument

Het zijn o.a. de grote merken HP, Sony, Microsoft, Apple, enz.. die grote omzetdalingen zullen ondervinden.

 

De gevolgen trekken zich uiteraard door tot aan de consument. Retailers & IT leveranciers zijn afhankelijk van de goederenstroom, dus zal de klant onvermijdelijk langer op bestelde toestellen moeten wachten.

 

Bron: Trendforce, IHS Market, AG Connect