Laat uw smartphone niet in de zon liggen

IT voor Business / webshop particulieren

Laat uw smartphone niet in de zon liggen

25/07/2019

Ja, het zijn warme dagen. Dat weten we al. En ja, we moeten onze huid beschermen tegen de zon. Dat weten we ook al. Maar denk je ook eens aan uw smartphone? Laat hem niet zomaar in de zon liggen, want ook hij kan verbranden. Op een andere manier natuurlijk... Door het zwarte scherm trekt het toestel immers ongewild heel veel hitte aan.


De lijm van het scherm kan loskomen, de batterij kan oververhit geraken, de processor geraakt helemaal de weg kwijt. En dan kan het gebeuren dat uw toestel zelfs automatisch uitvalt.


Als het toestel te heet wordt, treedt de automatische beveiliging in werking. De processor wordt langzamer, het scherm wordt tijdelijk minder fel en opladen wordt vertraagd: allemaal maatregelen om oververhitting te vermijden. Als de hitte toch aanhoudt, schakelt de smartphone zichzelf uit. Ook tonen iPhones en sommige Android-toestellen een waarschuwing dat het toestel te heet is geworden.

 



Hoe schadelijk is deze oververhitting?


De meeste smartphones zullen zichzelf uitschakelen voordat ze écht schadelijke temperaturen bereiken. Maar het is dan ook belangrijk dat de smartphone zo snel mogelijk op een koelere plek wordt gelegd.

 

De lithium-ion-accu's die in smartphones zitten, kunnen beschadigd geraken. Ze verouderen dan sneller, waardoor ze ook sneller leeglopen en de processoren in sommige telefoons een lagere pieksnelheid krijgen. In extreme gevallen is het zelfs mogelijk dat een oververhitte accu in brand vliegt.


Wat moet ik doen wanneer mijn smartphone oververhit geraakt?

 

  • Gebruik de telefoon niet of minder. Een logische eerste stap: telefoons worden warmer als ze gebruikt worden, zeker bij het gebruik van zware apps zoals games.
  • Haal de telefoon uit de hitte en vooral uit de directe zon. Leg de telefoon in de schaduw, zoek een koel oppervlak om het toestel op te leggen of richt er een ventilator op. Leg telefoons niet in de koelkast of koelbox: de plotselinge temperatuursverandering kan het toestel permanent beschadigen.
  • Haal het hoesje van de telefoon. Een hoesje is toch een beetje een jas voor de smartphone. Haal het eraf, en de hitte kan beter ontsnappen.
  • Stop met opladen. Bij het opladen wordt een accu warm, zeker als dat met een snellader gebeurt. Wie zijn telefoon tijdens het laden ook nog eens gebruikt, laat de temperatuur nog verder stijgen.
  • Gebruik de vliegtuigmodus. Door vliegtuigmodus worden de antennes van de telefoon uitgeschakeld. Ook die antennes genereren hitte, mede omdat veel apps op de achtergrond met internet communiceren.
  • Zet de smartphone helemaal uit. Een uitschakelde telefoon zonder hoesje op een koele plek is het snelst weer klaar voor gebruik.