Immutable Storage: dé manier om snel weer aan de slag te gaan na een cyberaanval

IT voor Business / webshop particulieren

Immutable Storage: dé manier om snel weer aan de slag te gaan na een cyberaanval

07/02/2024

Ken je het concept van Immutable Back-ups al? Het is dé manier om je data beter te beschermen bij een cyberaanvalJe hoort het regelmatig in het nieuws. Een cyberaanval gijzelt alle documenten van een organisatie. Wekenlang liggen alle diensten stil, terwijl er achter de schermen massa’s werk te doen is om terug van nul te beginnen. Veel kosten, geen inkomsten. Een echte nachtmerrie.

Denk daarom naast het optimaliseren van je cybersecurity ook aan meer geavanceerde manieren om back-ups te maken. Geraken er toch cybercriminelen binnen in je systeem, dan ben je beter voorbereid om snel terug aan de slag te gaan.

 

 

Hoe werkt Immutable Storage?

Immutable Storage betekent letterlijk onveranderlijke opslag. Je legt vast van welke bestanden je een regelmatige back-up wil maken. Je legt ook vast wanneer de back-up moet gebeuren, met welke frequentie en hoelang je de back-up wil bewaren.

Eens de back-up gemaakt is, kan hier niets aan veranderd worden. Het is een momentopname van je data. Je kan niets aan de bestanden aanpassen of verwijderen. Zo ben je er honderd procent zeker van dat de back-up exact blijft zoals je hem gemaakt hebt. En dat malware niet tot bij die bestanden geraakt, wat bij andere back-ups vaak wel het geval is.

 

Waar sla je de Immutable Back-ups op?

Jouw Immutable Back-ups wordt opgeslaan in de cloud. Dit biedt veel voordelen. Zo kan je het proces volledig automatiseren en ben je er altijd zeker van dat de back-up effectief gebeurt. De back-ups staan in een versleutelde omgeving. Wordt jouw bedrijf getroffen door een diepgaande aanval die al je andere back-ups te pakken heeft? Dan blijven jouw Immutable Back-ups hiervan gespaard en kunnen we die terugzetten vanuit de versleutelde omgeving.

 

De Immutable Back-ups als must in je 3-2-1-1 systeem

Je leest het goed. In de titel hierboven staat 3-2-1-1. Niet 3-2-1. Want dat is niet meer toereikend om je data veilig op te slaan. Cybercriminelen gaan mee met de trends en zetten tegenwoordig keihard in op het infecteren van back-ups. Vaak gebeurt dit op een onzichtbare manier. Maandenlang sluimeren de virussen doorheen je 3-2-1 systeem. Eens je het opmerkt, is alles besmet.

Schakel dus zo snel mogelijk over naar een 3-2-1-1 systeem. Maak 3 verschillende kopieën van data, op 2 verschillende opslagmedia, 1 back-up off-site en 1 Immutable Back-up. Geraakt er zo’n sluimerende ransomware in jouw systeem? Dan is de Immutable Back-up de enige die gevrijwaard blijft.

 

Waarom inzetten op Immutable Back-ups?

Dé reden om in te zetten op Immutable Back-ups is dus dat die niet besmet raken bij een aanval met ransomware. Alle data in deze back-up zijn geëncrypteerd en zitten op een veilige plek. Het is je ultieme redmiddel als alle andere opslagplaatsen en back-ups het slachtoffer van een cyberaanval geworden zijn.

 

 

Meer weten over Immutable Back-ups voor jouw bedrijf? Contacteer onze experts.