Het belang van deftig kabelmanagement I Alfa Solutions

IT voor Business / webshop particulieren

Het belang van deftig kabelmanagement

15/04/2021

Eerst en vooral. Wat verstaan we onder kabelmanagement? Het is het simpelweg leiden, verbinden en wegwerken van alle kabels, snoeren en bedrading op je werkplek. Dit zijn zowel de kabels die vertrekken vanuit de hardware op je bureau, als de vele kabels in bijvoorbeeld een serverruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met de plattegrond van het gebouw, de bestaande en vernieuwde IT infrastructuur en de indeling van het elektrisch circuit ter plaatse.

 

Ondanks het feit dat er ook al heel wat draadloos wordt gewerkt, zijn die verrekte kabels nog steeds in heel wat infrastructuren broodnodig. Maar het hoeft geen kluwen te worden. Mits wat aandacht zorgt het voor een ‘oddly satisfying’ fatsoenlijk uitzicht.

 

 

Waarom is dit zo belangrijk?

 

  • Voorkom domme ongelukken. Je zou versteld staan hoe vaak die ‘kabelspaghetti’ uiteindelijk de oorzaak van defecte hardware of zelfs een werkongeval vormt. Er wordt ongeduldig aan kabels getrokken om te onderzoeken hoe de wirwar in elkaar zit en collega’s kunnen er daarbij ook over struikelen.
  • Het creëert een ordelijke werkplek en werkt efficiëntie in de hand. Het zorgt in het algemeen voor een aangename werkomgeving wat een motivatie- en productiviteitsfactor is voor werknemers. Onderzoek toont aan dat een onrustige werkomgeving een negatief effect heeft op het gevoel van welzijn van werknemers. Naast planten en kunst heeft ook een opgeruimde werkplek dus een niet te onderschatten heilzaam effect.
  • Upgraden en vervangen van apparaten verloopt vlot en zonder connectiviteitsproblemen. Bij een serverruimte is dit van extra groot belang. Het is de ruggengraat van elk bedrijf. Je wilt dan toch ook dat alle kootjes op z’n plaats zitten? Zodoende weet je meteen waar alles aan gelinkt is en kan er snel ingegrepen worden bij noodzakelijke aanpassingen of uitbreiding.
  • Het geeft een professionele indruk aan bezoekers. Je hebt maar één kans op een eerste goede indruk. Bewust of onbewust wordt de professionele omgeving geëvalueerd om een algemeen beeld van een bedrijf te vormen. Een slordige werkomgeving wordt automatisch gelinkt aan slordige resultaten, willen of niet.
  • Je hebt controle over de belasting van het elektrisch circuit. Doordat de volledige infrastructuur op voorhand goed uitgetekend werd op basis van de noden van elke ruimte apart en rekening houdende met de elektriciteitsstromen, wordt overbelasting uitgesloten.

 

Inventariseer en orden

 

Iedereen kent het misnoegen van rondslingerende, kapotte (zonder het te weten) en door elkaar geknoopte kabels. Een echte kabelchaos die enkel maar erger wordt naarmate de jaren vorderen. Een goed kabelmanagement begint bij het maken van een overzicht. Hoeveel kabels passeren de revue? Zijn ze allemaal nuttig? Waar zitten de stopcontacten? Welke route is de efficiëntste?

 

Voor elke ruimte moeten de behoeften logisch onder de loep genomen worden. Bij het (her)inrichten maak je dan ook best een duidelijke plattegrond op, zowel van de ruimte indeling zelf als het elektrisch circuit. Een vergaderruimte heeft aansluitingspunten nodig voor meerdere laptops. Die worden dan bij voorkeur onder de tafel weggewerkt. Aan een onthaalbalie moet enkel rekening gehouden worden met een vaste opstelling zoals een computer, printer, monitor, telefoontoestel, enz. Daarbij heeft een standing desk of een bureau achter glas een ander bekabelingsplan nodig dan een bureau die tegen een muur staat waarlangs de kabels netjes weggewerkt kunnen worden.

 

 

Zelf uitvoeren of uitbesteden?

 

Kleine KMO’s beseffen wel dat ze mits wat logisch nadenken en hulpmateriaal hun kabels zelf kunnen ordenen. De meeste zakelijke bureaus zijn voorzien van een doorvoeren waarmee je snel en overzichtelijk de kabels naar de onderzijde van het bureau kunt leiden. Om er verder een propere kabelsnelweg van te maken, kan je gebruik maken van kabelgoten of kabelbruggen. Verder heb je ook kabeldozen waarmee je ze overzichtelijk en stofvrij kan opbergen.

 

Voor nieuwe of grote infrastructuren en zeker bij een serverruimte, is het geen overbodige luxe om dit door professionals te laten uitvoeren. Bij een nieuwbouw kan dit ingecalculeerd worden in de plaatsing van muurpanelen, verhoogde vloeren of verlaagde plafonds.

 

Sowieso is dit inbegrepen bij een nieuwe of vernieuwde installatie die door jouw IT partner geplaatst wordt. Of dit zou toch moeten, als ze van wanten weten.

 

Dit is een voorbeeld van een IT infrastructuur die we overnamen na duidelijke nalatigheid. De beelden voor en na spreken voor zich. Het zorgt meteen voor rust in het hoofd en efficiëntie op de werkvloer.

 

  

 

  

 

 

De experts van Alfa Solutions zijn bedreven in het organiseren van volledige IT infrastructuren met daarbij het nodige kabelmanagement. Kunnen we jou helpen? Laat het ons weten.