Grote kuis in bloatware of overbodige apps in Windows 11

IT voor Business / webshop particulieren

Grote kuis in bloatware of overbodige apps in Windows 11

30/10/2023

Ben je al overgeschakeld naar Windows 11? Dan heb je ook al gemerkt dat er vanzelf applicaties bijgekomen zijn. Deze zogenaamde bloatware is vaak overbodig. Je gebruikt een groot deel van deze apps niet. Ze nemen dus ongewild opslagruimte in, waardoor jouw toestel minder performant gaat presteren. Gelukkig maakt Windows 11 het eenvoudig om bloatware te verwijderen. Hoe houd je grote kuis in bloatware of overbodige apps in Windows 11? Ontdek het hier.

 

Wat is bloatware?

 

Een besturingssysteem zoals Windows 11 komt nooit alleen. Microsoft stelt een pakket aan eigen apps en apps van sponsors samen en installeert die automatisch op jouw computer. Een deel van deze applicaties zijn erg handig en zal je zeker en vast gebruiken. De rest is volledig nutteloos en legt slapend beslag op je opslagruimte. En zo ook op de prestaties van je computer. Want een vol geheugen leidt tot gebrek aan ruimte voor nieuwe apps en tot een vertraging van jouw systeem. Het is dus zeker en vast de moeite om hier eens grote kuis in te houden. Iets wat bij de vorige versies van Windows haast onmogelijk was, maar nu bij de recentste Windows 11 gelukkig vlotter verloopt.

 

Hoe verwijder je overtollige bloatware uit Windows 11?

 

Je klikt op de startknop van Windows. Van daaruit ga je naar ‘Apps en onderdelen’. Staat dit niet klaar in je menu, dan tik je dit in op de zoekbalk. Je krijgt een lijst met alle apps op je computer. In de balk van de app staan rechts 3 puntjes. Klik je daarop, dan krijg je de optie om te verwijderen te zien. Als je dit kiest, dan wordt de app correct verwijderd.

Let wel, dit zal nog niet bij alle apps lukken. In dit geval staat het woord ‘verwijderen’ in het grijs en kan je dit niet aanklikken. Windows 11 zal per update apps vrijgeven om te verwijderen. Houd je dus na elke update even een grote kuis, dan zal je computer goed blijven presteren.

Verwijder je per ongeluk een app die je wel gebruikt? Dan is er zeker geen man overboord. Je installeert die eenvoudig terug via de Microsoft Store.

 

CTA: Meer weten over Windows 11? Contacteer ons.