Goed voornemen 2020: ergonomischer werken

IT voor Business / webshop particulieren

Ergonomie: kent u de verticale muis?

15/01/2020

Heeft u wel eens last van stijve schouders, een gespannen nek en bovenrug? Ook uw pols kan heel wat te verduren krijgen. Ja, het zijn niet enkel de fysiek zware beroepen die impact hebben op het lichaam. Ook wanneer u langdurig aan uw computer werkt, wordt uw lichaam soms in posities gewrongen die ze niet helemaal leuk vindt. Dit is oké voor even, maar we weten ook dat we soms urenlang statisch in de weer zijn aan onze bureau.

 

Een goed voornemen voor 2020 lijkt ons dan ook ‘ergonomischer werken’. Veel mensen zitten immers het grootste deel van de dag achter de computer en het is belangrijk om zorg te dragen voor ons lichaam, we moeten er immers nog een lange tijd mee verder.

 

U kunt deze pijntjes ook al zo goed mogelijk voorkomen door voor een langdurig goede werkhouding te zorgen. U kent vast al enkele tips, maar daarnaast bestaat er ook specifiek ergonomisch bureaumateriaal. Dit zijn producten die speciaal ontwikkeld zijn om een betere werkhouding te faciliteren. Niet onbelangrijk, want het is bewezen dat dit resulteert in betere werkprestaties. We bespreken er enkele hieronder.


 

 

↓ enkele ergonomische wonderen, onze selectie ↓

 

 

 • VERTICALE computermuIS - Evoluent 4 Wireless

 

Wat hebben we het grootste deel van onze werkdag vast? Inderdaad, de computermuis. De basisaccessoire van uw werkstation. Een goed startpunt voor een betere ergonomische houding. Want de term muisarm of muiselleboog is u wellicht niet vreemd. Een andere term is ook “repetitief overbelastingsletsel”. We zitten namelijk een hele tijd in dezelfde houding en voeren steeds dezelfde klik- en sleepbewegingen uit.

De draadloze Evoluent 4 is een verticale muis. U houdt de muis in een 'hand-schud' houding vast. Hierdoor buigt de pols minder opzij en hoeft de onderarm minder naar binnen te draaien. Hierdoor is de spieractiviteit in de onderarm lager dan bij een standaardmuis (Quemelo & Vieira, 2013).

 

 

Test maar eens:

Ontspan uw muishand- en arm volledig. U zal merken dat uw onderarm automatisch een beetje naar rechts openvalt. Deze verticale houding is dus meer aangewezen voor een ontspannen gebruik.

Het gebruik van een verkeerde muis kan leiden tot pijn en ongemak in de schouders, onderarmen en pols. Een verticale muis voorkomt veelal deze problemen. Het is even wennen wanneer u het voor het eerst in gebruik neemt, maar de positieve feedback toont aan dat dit een interessante omschakeling is.

 

Adviesprijs: €139,99

Korting: 10%

 

Wilt u nog meer informatie over hoe u de juiste muis kiest? Contacteer ons.

 

 

 

 • inklapbare documenthouder Q-doc 400

 

Een documenthouder is één van de relatief eenvoudige oplossingen om een ergonomische werkhouding aan te nemen. Doordat uw documenten niet meer links of rechts van u liggen, maar voor u (in lijn met toetsenbord en scherm) voorkomt u overmatige belasting van uw nek.

De Q-Doc 400 helpt dus nek- en hoofdpijnklachten te voorkomen. Naast het verminderen van fysieke ongemakken, krijgt u er meer werkcomfort voor terug en stijgt uw productiviteit. Deze documenthouder is ideaal voor als u op flexplekken werkt, hij is namelijk inklapbaar. Maar u levert niet op kwaliteit in. Het is instelbaar naar de ideale kijkhoek (6 standen). Het is van aluminium gemaakt waardoor hij licht is en makkelijk meegenomen kan worden.

 

 

Om rotatie in de nek te voorkomen moeten documenten tussen toetsenbord en beeldscherm geplaatst worden. Een hellend werkvlak vermindert de buiging van de nek en verhoogt daarmee het werkcomfort. De 'in-line' documenthouder creëert één functioneel werkvlak en realiseert korte kijkafstanden tussen document, beeldscherm en toetsenbord waardoor de productiviteit toeneemt.

 

Adviesprijs: €99,99

Korting: 10%

 

 

 

 • MOBIELE LAPTOPHOUDER Ergo-Q 330

 

Meer en meer mensen ruilen hun desktop in voor een mobiele laptop. Een interessante keuze, want dankzij de draagbaarheid is het gebruiksgemak groot. Werknemers kunnen overal hun ‘kantoor’ ergens neerzetten en beginnen werken. Er zitten echter wel ergonomische beperkingen aan vast. Uw laptop staat immers lager dan ooghoogte en het toetsenbord hangt eraan vast, waardoor u sneller geneigd bent om met een gekromde rug te werken. De grootte van het scherm is hierbij ook van invloed. Hoe kleiner het scherm, hoe groter de nekbuiging.

 

Als u onderstaande afbeelding bekijkt, is het niet raar dat langdurig laptopgebruik leidt tot meer vermoeidheid en ongemak in de nek-schouder regio.

 

 

Daarnaast blijkt ook dat medewerkers langzamer en minder nauwkeurig typen op een laptop vergeleken met een desktop. Daarbij telt ook de grootte weer mee. Hoe kleiner de laptop, hoe lager de typsnelheid en hoger het aantal typfouten.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek van 2012 aan de Universiteit van Harvard naar de effecten van laptophouder in combinatie met een externe muis en toetsenbord blijkt dat zowel de houding als comfort verbetert. Respondenten gaven het werken mét laptophouder een rapportcijfer van 8,0 terwijl dit zonder hulpmiddel slechts 5,5 was.

 

Een mobiele laptophouder zorgt ervoor dat u op ooghoogte kunt werken waardoor u minder spier- en gewrichtsklachten ervaart. Een extra toetsenbord is daarbij uiteraard ook noodzakelijk. De Ergo-Q 330 is een slank model met 6 verschillende standen, zodat u op uw maat kunt werken. Daarbij transformeert u uw laptoptoetsenbord in een geïntegreerde documenthouder waardoor u uw documenten altijd in-line hebt met uw toetsenbord. Het is geschikt voor laptops tot 17” en past in nagenoeg elke laptoptas. U wilt natuurlijk niet dat uw tas daardoor veel zwaarder gaat wegen. Dat zou het ergonomisch plaatje tenietdoen. Daarom is het van kunststof gemaakt, een echt lichtgewicht.

 

Adviesprijs: €79,99

Korting: 10%

 

 

 

 • VOETENSTEUNBasic 952

 

Een niet te onderschatten onderdeel van uw houding zijn uw benen. Zit u ook vaak met uw benen te wiebelen? Hangen ze steeds voor u uit, of steekt u zelfs soms nog uw voet onder uw bips? Na een tijdje merkt u dat uw benen beginnen te ‘knagen’. Een teken dat u van positie moet veranderen. Dit komt omdat de bloedvaten in uw benen afgekneld worden. Een ergonomische voetensteun zorgt ervoor dat u steeds uw ideale houding kan aannemen.

 

 

Een voetensteun is vaak ook een oplossing indien er onvoldoende hoogteregeling is van het bureaublad en/of de bureaustoel.

 

De voetensteun is – uiteraard - met uw voet te bedienen, waardoor u de hoogte kan verstellen terwijl u verder werkt. De Basic 952 is een enorm sterke voetensteun die een draagkracht van maar liefst 100 kg heeft. De voetensteun kan traploos versteld worden van 8 tot 29 cm hoogte en kan tot wel 30 graden kantelen. Daarbij beschikt het over een antislipprofiel waardoor uw voeten niet van de voetensteun glijden.

 

Adviesprijs: €169,99

Korting: 10%

 

Er bestaan van elk product nog heel wat varianten. Contacteer ons voor alle nodige info en offertes.

 

 

Om af te sluiten, zetten we graag de 10 beste kant-en-klare tips ook nog eens voor u op een rijtje:

We weten dat u al klaar zit aan uw computer. Checkt u even mee af?

 

10 TIPS

Goede zitpositie

 

 

 1. Stoelhoogte: voeten plat op de grond, knie maakt een hoek van 90 graden. Gebruik eventueel een voetensteun (zie verder in dit artikel).
 2. Tafelhoogte: op ellebooghoogte terwijl u ontspannen zit.
 3. Steun met de armen op armsteunen of op de tafel.
 4. Kantel de rugleuning van de stoel 2 centimeter naar achteren voor een goede ondersteuning.
 5. Schermhoogte: bovenkant van het scherm plaatst u iets onder ooghoogte. Gebruik eventueel een laptophouder (zie verder in dit artikel).
 6. Afstand tot het scherm: minimaal één armlengte.

Werk ‘in-line’

 

 

 1. Leg documenten, tablet of smartphone in lijn met het scherm op een licht hellend vlak om goed te kunnen lezen zonder uw nek te buigen. Gebruik hiervoor een documenthouder (zie verder in dit artikel).

Muis recht voor schouder

 

 

 1. Vermijd reiken naar de muis; gebruik een compact toetsenbord, eventueel met los numeriek deel dat u ook links kan plaatsen.
 2. Gebruik voor extra comfort een grote warmte-isolerende muismat. De muiscursor beweegt soepeler over de tafel en uw hand blijft warm.

Meerdere schermen

 

 

10. Werk met 2 beeldschermen als u regelmatig met 2 applicaties tegelijkertijd werkt. Zet het meest gebruikte scherm recht voor u. Als u vaak gegevens van meerdere applicaties moet vergelijken, zet dan beide schermen midden voor u.

 

 

Infobron: Bakker Elkhuizen