5 tips voor het perfecte wachtwoord

IT voor Business / webshop particulieren

5 tips voor het perfecte wachtwoord

25/04/2023

Je online beveiligen is al even evident geworden als je huis op slot doen. Toch laten we ons al te vaak leiden door ons gemak. Net als een sleutel onder een bloempot is een eenvoudig wachtwoord een vrijgeleide om in te breken. Akkoord, het is onmogelijk om 100 wachtwoorden te onthouden. Akkoord, het is gemakkelijk om overal hetzelfde te gebruiken. Maar de voordelen van deze manier van werken wegen niet op tegen de verschrikkelijke nadelen van een cyberaanval. Daarom delen we hier 5 tips voor het perfecte wachtwoord. Het wachtwoord dat én moeilijk te hacken én gemakkelijk te onthouden is.

 

  1. Het perfecte wachtwoord is lang genoeg.

Hoe langer hoe beter. Dat is eigenlijk regel nummer 1. Heb je geen zin om steeds zoveel te typen? Of staat er een beperking op het aantal karakters? Kies dan toch een wachtwoord van minstens 12 tekens. Ook al geven de meeste websites aan om er minimum 8 te gebruiken. Ga toch voor meer. Dat kleine beetje extra werk maakt een gigantisch verschil voor je cyberveiligheid.

 

  1. Verwerk de naam van het programma niet in je wachtwoord.

Gebruik vooral niet de naam van het programma waarvoor je een wachtwoord instelt. Hackers zijn echt niet van gisteren. Zelfs letters vervangen door cijfers is voor hen al een koud kunstje om te kraken. Een 3 als een E. Een @ als een a. Het is zodanig voor de hand liggend dat ze dit wachtwoord in een mum van tijd weten te kraken.

 

  1. Gebruik geen persoonlijke informatie in je wachtwoord

Je eigen naam. De naam van je kinderen of partner. Je geboortejaar. Steek je die in je wachtwoord, dan maak je het hackers extreem gemakkelijk. Op het internet ligt informatie voor het rapen. Je zit vast op social media? Je geboortedatum netjes ingevuld om massa’s verjaardagswensen te ontvangen? Het kan niet simpeler zijn om je wachtwoord te weten te komen.

 

  1. Meng verschillende tekens in je wachtwoord

Gebruik zoveel mogelijk verschillende types van tekens in je wachtwoord. Kleine letters en hoofdletters. Cijfers en speciale tekens. Hoe onvoorspelbaarder, hoe beter. Maak je wachtwoord ingewikkeld voor de cybercriminelen en logisch voor jezelf. Jij onthoudt het. Zij geraken niet binnen.

 

  1. Gebruik een zin als wachtwoord

Zo lang mogelijk. Zoveel mogelijk verschillende tekens. Geen evidente inhoud. Ik hoor je al denken. Dan moet je wachtwoord bijna Chinees zijn. Toch niet. Gebruik een zinnetje dat in jouw geheugen blijft hangen en dat voor anderen compleet onlogisch is. DeKat&DeMuis3t3nBr0ccoli! Heb je hem? Hier werkt het wel om speciale tekens en cijfers te integreren. Want wie zal deze zin nu raden? Zo voldoe je met je wachtwoord ineens aan alle voorgaande tips. Zeker als je voor alle accounts andere zinnen gebruikt en regelmatig je wachtwoord verandert. Veiliger dan dat kan niet.

 

Vraag advies aan Alfa Solutions om je perfecte wachtwoord op te maken.